dinsdag 9 april 2013

Je bent te laat …


Het komt helaas regelmatig voor dat mensen zich pas verdiepen in de mogelijkheden om de erfbelasting te verlagen op het moment dat ze ernstig of ongeneeslijk ziek zijn. Naast het feit dat het überhaupt niet fijn is om je daar op dat moment druk over te moeten maken, kan het ook te laat zijn om nog maatregelen te treffen.

Waarom?

Er zijn in Nederland en Spanje diverse mogelijkheden om de erfbelastingdruk voor je erfgenamen te verminderen maar het is daarbij wel van belang dat je op tijd actie onderneemt. In zowel Nederland als Spanje geldt namelijk dat de fiscus over een schenking van geld of goederen, binnen een bepaalde termijn vóór het overlijden gedaan, alsnog erfbelasting heft. Kortom, het eerder genoten belastingvoordeel gaat teniet. Hieronder een voorbeeld.


Moeder en dochter wonen in Nederland. Moeder wordt ernstig ziek en krijgt te horen dat ze nog maar een paar maanden te leven heeft. Haar vermogen bedraagt € 700.000 (bestaande uit een eigen woning en wat spaargelden). Dit vermogen vererft straks volledig naar haar dochter, waarover zij € 124.267 aan erfbelasting betaalt.
Als moeder tijdens haar leven bijvoorbeeld jaarlijks wat van haar vermogen had overgedragen aan haar dochter dan had ze haar dochter flink wat erfbelasting kunnen besparen. Op dit moment in haar leven is het maar de vraag in hoeverre het nog lukt om de erfbelasting te drukken. Schenkingen die in Nederland binnen 180 dagen vóór overlijden gedaan zijn, worden namelijk alsnog bij de erfenis opgeteld.

Maak je eigen plan

Het is goed om een planning te maken waarin de tijd wordt vastgelegd waarbinnen je schenkingen gaat doen. Zit het vermogen ´vast´ in je woning of wil je het geld liever nog in eigen handen houden dan is hier ook een oplossing voor: een schenking op papier.


Vision in Finance helpt Nederlanders (in Spanje) bij het opstellen van een goed plan, een plan waarmee je vermogen op een fiscaal vriendelijke manier bij de juiste persoon terecht komt. Maak hier een afspraak.


Volg Vision in Finance ook op LinkedIn en Twitter

Copyright © 2013 Vision in Finance. Geheel of gedeeltelijk kopiëren van de informatie op deze pagina is niet toegestaan zonder duidelijke bronvermelding (M. Vissers, Vision in Finance)

Aan de informatie in dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Alhoewel Vision in Finance haar uiterste best doet om ervoor te zorgen dat de informatie juist is, accepteert zij geen enkele aansprakelijkheid voor enige vorm van schade als gevolg van de informatie in dit artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten