woensdag 10 juli 2013

Het doolhof van het internationale huwelijksvermogensrecht


Voor gehuwden met de Nederlandse nationaliteit geldt in principe het Nederlands huwelijksvermogensrecht. Maar wat als zij jaren in het buitenland gewoond hebben of nog steeds wonen? Is dit recht dan nog steeds van toepassing? 

Wirwar van regels

Welk huwelijksvermogensrecht van toepassing is, wordt bepaald door de regels van het Internationaal PrivaatRecht. Ieder land hanteert echter zijn eigen regels, ongeacht de nationaliteit van de overledene: de Nederlandse rechter hanteert het Nederlandse Internationaal Privaatrecht terwijl de buitenlandse rechter het daar geldende internationaal recht hanteert.  De toepassing van verschillende nationale regels kunnen tot conflicten leiden.

Het Spaanse Internationaal Privaatrecht

Wanneer er geen huwelijkse voorwaarden zijn gemaakt dan gelden de volgende regels:

  1. Allereerst is het recht van het land van gelijkluidende nationaliteit van beide echtgenoten van toepassing op het moment van het sluiten van het huwelijk;
  2. Is er geen sprake van een gemeenschappelijke nationaliteit dan is het recht van de gemeenschappelijke woonplaats direct na het huwelijk van toepassing;
  3. Is er geen gelijkluidende nationaliteit en geen gemeenschappelijke woonplaats direct na het huwelijk dan is het recht van de plaats waar het huwelijk is gesloten van toepassing. 

Voorbeeld
Johan heeft tijdens zijn vakantie in Spanje María Ángeles ontmoet. Ze wonen 2 jaar samen in Nederland en besluiten in 2001 in Nederland met elkaar te trouwen. Ze stellen geen huwelijkse voorwaarden op. Direct na hun huwelijk verhuizen ze naar Spanje. Enkele jaren later overlijdt María Ángeles.


Volgens het Spaanse Internationaal Privaatrecht is het Spaanse huwelijksvermogensrecht van toepassing.

Nederlandse Internationaal Privaatrecht

De regels van het Nederlandse Internationaal Privaatrecht kunnen afwijken van de Spaanse regels. In hoeverre dit het geval is, is afhankelijk van de datum van huwelijkssluiting. Voor huwelijken die gesloten zijn op of na 1 september 1992 gelden andere regels dan voor huwelijken die hiervoor gesloten zijn.
Voorbeeld
Frank en Chantal hebben beiden de Nederlandse nationaliteit. In 2001 verhuist het stel naar Spanje en besluit daar te trouwen. Op hun huwelijksvermogen is het Nederlandse recht van toepassing. Na 10 jaar in Spanje te hebben gewoond, wijzigt dit recht automatisch naar het Spaanse recht. Van deze verandering krijgen zij geen bericht maar heeft wel impact op de wijze waarop het huwelijksvermogen wordt verdeeld na echtscheiding of overlijden. 

Het bepalen van het van toepassing zijnde huwelijksvermogensrecht in internationale situaties kan een lastige zaak zijn. Wil je weten welk recht op jouw situatie van toepassing is? Neem contact op.


Volg Vision in Finance ook op LinkedIn en Twitter

Copyright © 2013 Vision in Finance. Geheel of gedeeltelijk kopiëren van de informatie op deze pagina is niet toegestaan zonder duidelijke bronvermelding (M. Vissers, Vision in Finance)

Aan de informatie in dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Alhoewel Vision in Finance haar uiterste best doet om ervoor te zorgen dat de informatie juist is, accepteert zij geen enkele aansprakelijkheid voor enige vorm van schade als gevolg van de informatie in dit artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten