woensdag 10 juli 2013

Houd het recht in eigen hand!


Door het maken van een rechtskeuze weet je zeker welk huwelijksvermogensrecht wordt toegepast als het vermogen moet worden verdeeld na echtscheiding of overlijden. Een rechtskeuze is met name voor een huwelijk met een internationaal karakter aan te bevelen.

Waarom een rechtskeuze?

Wanneer de echtgenoten verschillende nationaliteiten hebben of wanneer men in het buitenland woont, is het niet zonder meer duidelijk welk recht van toepassing is op de verdeling van het vermogen na echtscheiding of overlijden. Je krijgt mogelijk te maken met een wirwar van regels die tot tegenstrijdige resultaten kunnen leiden. Een rechtskeuze geeft je de zekerheid dat het vermogen verdeeld wordt volgens het gekozen recht. Het recht kan dan niet meer veranderen door emigratie, immigratie of naturalisatie. Het is echter wel van belang dat zowel het woonland als het land van nationaliteit de rechtskeuze accepteren.

Mogelijkheden voor de Nederlander in Spanje

Zowel in Nederland als in Spanje accepteert men een rechtskeuze mits er gekozen is voor:
  • het recht van het land waarvan één van beide huwelijkspartners de nationaliteit heeft tijdens de huwelijkssluiting; óf
  •  het recht van het land waar de huwelijkspartners (of één van beiden) direct na de huwelijkssluiting zijn gaan wonen.

Voorbeeld
Een Nederlands echtpaar verhuist 25 jaar na het huwelijk van Nederland naar Spanje. Na 10 jaar in Spanje te hebben gewoond, wijzigt automatisch het recht en is volgens de Nederlandse regelgeving het Spaanse huwelijksvermogensrecht van toepassing. Met een rechtskeuze voor het Nederlandse recht hadden ze dit kunnen voorkomen.

Vermogen in andere landen

Dat Nederland en Spanje een rechtskeuze accepteren wil niet zeggen dat andere landen dit ook doen. Wanneer je bijvoorbeeld vermogen in de Verenigde Staten bezit, dan passen de Amerikaanse autoriteiten andere regels, die van het Amerikaanse Internationaal Privaatrecht, toe en kunnen zij ten aanzien van de rechtsgeldigheid van de rechtskeuze tot een andere conclusie komen.

Heeft jullie huwelijk internationale aspecten dan kan het van belang zijn om advies van een deskundige in te winnen. Neem contact op voor het maken van een afspraak.


Volg Vision in Finance ook op LinkedIn en Twitter

Copyright © 2013 Vision in Finance. Geheel of gedeeltelijk kopiëren van de informatie op deze pagina is niet toegestaan zonder duidelijke bronvermelding (M. Vissers, Vision in Finance)

Aan de informatie in dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Alhoewel Vision in Finance haar uiterste best doet om ervoor te zorgen dat de informatie juist is, accepteert zij geen enkele aansprakelijkheid voor enige vorm van schade als gevolg van de informatie in dit artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten