woensdag 10 juli 2013

Wat zijn de verschillen tussen het Spaanse en het Nederlandse huwelijksvermogensrecht?


Ieder land heeft zijn eigen regels ten aanzien van het huwelijksvermogensrecht en vaak verschillen die van elkaar. De Nederlandse algemene gemeenschap van goederen kent men in veel landen niet. Wil je weten in hoeverre het Spaans huwelijksvermogensrecht afwijkt van het Nederlandse?

Nederlands Huwelijksvermogensrecht

Regel je geen huwelijkse voorwaarden, dan krijg je automatisch te maken met het Nederlandse wettelijke stelsel. Dit stelsel bepaalt dat alle bezittingen en schulden van beide partners samenvloeien na het huwelijk. Dit wordt algehele gemeenschap van goederen genoemd. Na beëindiging van het huwelijk door echtscheiding of overlijden wordt de boedel in beginsel in twee gelijke delen verdeeld, zowel de bezitingen als de schulden.  

Spaans Huwelijksvermogensrecht

Spanje heeft een nationaal huwelijksvermogensstelsel waarbij er sprake is van een gemeenschap van huwelijksaanwinsten wanneer er geen huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld. Dit houdt in dat hetgeen de echtgenoten vóór het huwelijk hadden privé blijft en dat de aanwinsten en voordelen die tijdens het huwelijk worden verkregen gemeenschappelijk vermogen worden. Daarnaast bestaan er vermogensbestanddelen die volgens het Spaanse stelsel nooit in een gemeenschap zullen vallen, zoals verkregen erfenissen en schenkingen. Bij een echtscheiding of overlijden worden de huwelijksaanwinsten gelijk verdeeld. Echtgenoten zijn niet verantwoordelijk voor de schulden van de ander.

Net zoals bij het erfrecht geldt dat Spanje naast het nationale stelsel ook regionale huwelijksvermogensstelsels kent.  De regio´s met een eigen huwelijksvermogensstelsel zijn Aragon, Catalonië, Balearen, Navarra, Baskenland, Galicië en Valencia.

Huwelijkse voorwaarden

De wetgeving in beide landen staat het toe om van het wettelijke stelsel af te wijken door het opstellen van huwelijkse voorwaarden.  In de huwelijkse voorwaarden kan het gemeenschappelijk vermogen worden vergroot of verkleind. Daarnaast kun je in de huwelijkse voorwaarden een rechtskeuze opnemen.

Wil je meer weten? Neem contact op met Vision in Finance.


Volg Vision in Finance ook op LinkedIn en Twitter

Copyright © 2013 Vision in Finance. Geheel of gedeeltelijk kopiëren van de informatie op deze pagina is niet toegestaan zonder duidelijke bronvermelding (M. Vissers, Vision in Finance)

Aan de informatie in dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Alhoewel Vision in Finance haar uiterste best doet om ervoor te zorgen dat de informatie juist is, accepteert zij geen enkele aansprakelijkheid voor enige vorm van schade als gevolg van de informatie in dit artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten