maandag 7 mei 2012

Kunnen samenwoners in Nederland van elkaar erven?


Als personen in Nederland ongehuwd samenwonen, hebben zij voor de wet in beginsel geen erkende relatie. Voor een samenwonend stel zijn de financiële consequenties van vererving daarom hetzelfde als voor iedere willekeurige vreemde. Dit kan vervelende gevolgen hebben, met name als er sprake is van een gezamenlijk aangekochte woning.

Het Nederlandse erfrecht zorgt vooral voor de gehuwde/geregistreerde partner

In Nederland is het erfrecht er op gericht om de langstlevende gehuwde of geregistreerde partner zo ongestoord mogelijk te laten voortleven op de wijze zoals dit vóór het overlijden gebruikelijk was. De gehele nalatenschap wordt in beginsel toebedeeld aan deze erkende partner die eveneens recht heeft op een extra hoge vrijstelling van erfbelasting van maar liefst  € 603.600.

Hoe kan ik mijn samenwonende partner financieel verzorgd achterlaten?

Als je wil voorkomen dat jouw partner als willekeurige vreemde wordt behandeld bij jouw overlijden, en hierdoor mogelijk in financiële problemen verzeild raakt, zijn er twee opties:

  1. Het opstellen van een notarieel samenlevingscontract met verblijvingsbeding                Hierin kun je vast laten leggen dat bij overlijden de andere partner eigenaar wordt van alle gemeenschappelijke vermogensbestanddelen. Op deze manier kan bijvoorbeeld een gezamenlijke woning in bezit blijven van de achterblijvende partner. Door het opstellen van een samenlevingscontract wordt je echter niet elkaars erfgenaam: de niet-gemeenschappelijke vermogensbestanddelen komen nog steeds ten goede aan de wettelijke erfgenamen.
  2. Een testament opstellen                                                                                          Uitsluitend door het opstellen van een testament kun je je samenwonende partner aanwijzen als erfgenaam. Niet alleen het gemeenschappelijke vermogen maar ook het eigen vermogen van de overledene kan dan overgaan naar de langstlevende partner.
Om net als gehuwde of geregistreerde partners in aanmerking te komen voor de hoge vrijstelling erfbelasting van € 603.600 is het sinds 1 januari 2012 van belang dat er, of een notariële samenlevingsovereenkomst met wederzijdse zorgplicht is die minimaal zes maanden vóór het overlijden is ingegaan, of men minimaal 5 jaar aantoonbaar samenwoont. Voldoet men niet aan één van deze twee voorwaarden dan is er slechts sprake van een vrijstelling van € 2.012.

Conclusie

Samenwonende partners zullen, anders dan gehuwde/geregistreerde partners, actie moeten ondernemen om de ander financieel verzorgd achter te kunnen laten.  Wil je dat je samenwonende partner als erfgenaam toegang krijgt tot je volledige vermogen net als bij het huwelijk of geregistreerd partnerschap het geval is, dan is het opstellen van een testament de enige oplossing.

Wil je meer weten over dit onderwerp, maak hier een vrijblijvende afspraak.


Volg Vision in Finance ook op LinkedIn en Twitter

Copyright © 2012 Vision in Finance. Geheel of gedeeltelijk kopiëren van de informatie op deze pagina is niet toegestaan zonder duidelijke bronvermelding (M. Vissers, Vision in Finance)

Aan de informatie in dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Alhoewel Vision in Finance haar uiterste best doet om ervoor te zorgen dat de informatie juist is, accepteert zij geen enkele aansprakelijkheid voor enige vorm van schade als gevolg van de informatie in dit artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten