dinsdag 6 maart 2012

Schenken zonder daadwerkelijk vermogen over te dragen

Zit je vermogen vast in bijvoorbeeld onroerend goed of wil je het vermogen om een andere reden liever nog in je portemonnee houden? Schenken ´op papier´ is een methode om belasting te besparen zonder dat je vermogen feitelijk overdraagt.

De voordelen van een schenking op papier

Het belangrijkste is dat bij een schenking ‘op papier’ de schenker het bedrag niet daadwerkelijk overdraagt aan de ‘begunstigde’, maar dit bedrag alleen schuldig erkent. Je kunt zo gebruik maken van de schenkingsvrijstellingen zonder dat je de beschikking over je vermogen verliest. Een schenking op papier verlaagt de nalatenschap bij overlijden en daarmee de uiteindelijk te betalen erfbelasting. Door meerdere schenkingen over enkele jaren te spreiden, kan er een behoorlijke besparing gerealiseerd worden.

Let op! Een belangrijke voorwaarde is dat de schenker (zakelijke) rente betaalt aan de begunstigde over het schuldig erkende bedrag, welke onbelast ontvangen kan worden. Doet de schenker dit niet, dan draait de fiscus de schenking later alsnog terug.

Hoe gaat men in het buitenland om met een schenking op papier?

Als zowel de schenker als ontvanger in Nederland wonen en het vermogen dat geschonken wordt zich ook in Nederland bevindt dan kan schenken op papier een interessante optie zijn. Maar wat als de ontvanger van de schenking in het buitenland woont? In dat geval spelen er internationale  juridische en fiscale aspecten en het is belangrijk die goed in beeld te krijgen. Laat je daarom begeleiden door een fiscaal adviseur met kennis van de buitenlandse wetgeving.

Wil je meer weten over de mogelijkheid om op papier te schenken? Laat je informeren over de voorwaarden waaronder deze schenking kan plaatsvinden. Maak 
hier een vrijblijvende afspraak.



Volg Vision in Finance ook op LinkedIn en Twitter

Copyright © 2012 Vision in Finance. Geheel of gedeeltelijk kopiĆ«ren van de informatie op deze pagina is niet toegestaan zonder duidelijke bronvermelding (M. Vissers, Vision in Finance)

Aan de informatie in dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Alhoewel Vision in Finance haar uiterste best doet om ervoor te zorgen dat de informatie juist is, accepteert zij geen enkele aansprakelijkheid voor enige vorm van schade als gevolg van de informatie in dit artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten