dinsdag 6 maart 2012

Profiteer van verschil in wetgeving Nederland en Spanje

De Nederlandse fiscus heft over een schenking als de schenker in Nederland woont. De Spaanse fiscus gaat uit van een ander basisprincipe: zij heft schenkbelasting als de ontvanger in Spanje woont. Door handig gebruik te maken van de regelgeving kun je schenkbelasting besparen.

Hieronder tref je een casusbeschrijving aan waarin een hoge schenking vrij van schenkbelasting verkregen wordt.

Casus - door verschil in wetgeving schenkbelasting voorkomen

Jan en Ans zijn Nederlanders die 15 jaar in Barcelona wonen. In 2012 verkopen zij hun vakantiehuis in Nederland en storten de opbrengst van € 200.000,- via hun Nederlandse bankrekening door naar hun dochter die in Nederland woont.

Deze schenking is niet in Nederland belast aangezien de schenkers (Jan en Ans) in Spanje wonen. Ook in Spanje heft men geen schenkbelasting omdat de ontvangers van de schenking (de kinderen) in Nederland wonen.

Let op! Het verschil in wetgeving tussen Nederland en Spanje kent ook nadelige effecten. Wanneer een Nederlands ingezetene een bedrag schenkt aan een Spaans ingezetene zal de schenking dubbel belast worden.

Casus - het tegenovergestelde effect

Piet en Anneke wonen in Nederland en hebben een zoon Casper van 30 jaar, eveneens woonachtig in Nederland, en een dochter Loes van 32 jaar, woonachtig in Spanje. Na verkoop van hun woning besluiten ze om hun kinderen een deel van de overwaarde te schenken á € 50.000 per kind.

Vanwege het feit dat Piet en Anneke als schenkers in Nederland wonen, zullen Casper en Loes in Nederland aangifte moeten doen van hun schenking en zijn zij schenkbelasting verschuldigd over de schenking minus de schenkingsvrijstelling. Loes is daarnaast ook in Spanje schenkbelasting verschuldigd over de € 50.000 minus de schenkingsvrijstelling. Over de schenking van Loes wordt dus tweemaal belasting geheven.


Nederland en Spanje hebben geen verdrag gesloten ter voorkoming van een dubbele schenkbelasting maar zowel Nederland als Spanje hebben eenzijdig een regeling getroffen die dubbele belasting gedeeltelijk voorkomt. 

Het is bij een schenking over de landsgrenzen essentieel om je goed voor te laten lichten. Er zijn diverse constructies denkbaar om schenkbelasting te voorkomen of te beperken, mits aan alle voorwaarden voldaan wordt. Wil je hierover geïnformeerd worden? Maak hier een vrijblijvende afspraak

Volg Vision in Finance ook op LinkedIn en Twitter

Copyright © 2012 Vision in Finance. Geheel of gedeeltelijk kopiëren van de informatie op deze pagina is niet toegestaan zonder duidelijke bronvermelding (M. Vissers, Vision in Finance)

Aan de informatie in dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Alhoewel Vision in Finance haar uiterste best doet om ervoor te zorgen dat de informatie juist is, accepteert zij geen enkele aansprakelijkheid voor enige vorm van schade als gevolg van de informatie in dit artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten