dinsdag 6 maart 2012

Benut mogelijkheden om belastingvrij te schenken

Iedereen is vrij om te schenken, aan wie dan ook. Je moet er echter wel rekening mee houden dat de fiscus je schenkbelasting in rekening kan brengen. Het is mogelijk om bepaalde schenkingen belastingvrij te doen.

De schenkingsvrijstellingen in Nederland:

De fiscus in Nederland heft schenkbelasting als de schenker in Nederland woont.  Voor 2012 hanteert zij de volgende vrijstellingen:
  • De algemene vrijstelling is € 2.012 per jaar. Deze vrijstelling geldt per schenker;
  • Ouders mogen hun kinderen elk jaar € 5.030 belastingvrij schenken. Dit bedrag geldt per kind. Wanneer gescheiden ouders afzonderlijk schenken dan worden deze bedragen bij elkaar opgeteld;
  • Ouders mogen hun kinderen tussen diens 18e en 35e jaar eenmalig maximaal € 24.144 belastingvrij schenken. Deze regeling geldt ook nog voor oudere kinderen met een partner die jonger is dan 35 jaar;
  • De eenmalig verhoogde vrijstelling voor kinderen van 18 tot 35 jaar kan verhoogd worden tot € 50.300 als het kind het geld gebruikt om een studie te bekostigen of een eigen woning te kopen. 
Krijg je een schenking die boven de vrijstelling uitkomt dan ben je verplicht aangifte te doen bij de belastingdienst.  In het geval van een schenking van de eenmalig verhoogde vrijstelling is aangifte eveneens verplicht.  De aangifte moet gedaan worden vóór 1 maart van het jaar dat volgt op het jaar waarin u de schenking kreeg of deed.

De schenkingsvrijstellingen in Spanje:

De Spaanse fiscus heft schenkbelasting als de verkrijger in Spanje woont. De schenkvrijstellingen zijn afhankelijk van de Comunidad Autónoma (autonome regio) waarin hij/zij woonachtig is. Conform het Spaanse wetsartikel 24 L 21/200 heeft iedere Comunidad Autónoma namelijk het recht om zelf zijn tarieven en vrijstellingen te bepalen.  Dit wetsartikel heeft geleid tot enorme verschillen; zo gelden er in een aantal Comunidades Autónomas zeer hoge vrijstellingen (tot 99%) wanneer het een schenking van ouder naar kind betreft.



Vision in Finance kan je, aan de hand van de wetgeving die op jouw situatie van toepassing is, nader informeren en adviseren over de mogelijkheden en kan een schenkingsplan voor je opstellen. Maak hier een vrijblijvende afspraak


Copyright © 2012 Vision in Finance
Volg Vision in Finance ook op LinkedIn en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten