dinsdag 8 mei 2012

Hoogte successiebelasting voor gehuwden in Spanje: je woonplaats maakt het verschil

                                                                                                            Iedere autonome regio in Spanje, heeft het recht om zelf zijn tarieven en vrijstellingen te bepalen. In een aantal autonome regio´s kunnen gehuwde partners aanspraak maken op een kortingsregeling waarbij hoge kortingen toegepast worden op de te betalen successiebelasting. Het effect is niet bescheiden.

                                                                                                          Wanneer kom je in aanmerking voor de kortingsregeling?

Óf je bij het overlijden van de partner waarmee je gehuwd bent in aanmerking komt voor een kortingsregeling is afhankelijk van de regelgeving van de Comunidad Autónoma waarin jij en je overleden partner gedurende de laatste 5 jaar woonden. 

Madrid heeft zo´n gunstige kortingsregeling

Ben je gehuwd en woon je langer dan 5 jaar in Madrid dan is het belastingtechnisch interessant om in een testament je partner als erfgenaam aan te wijzen. Madrid is één van die autonome regio´s die een zeer hoge korting toekent aan gehuwde partners én parejas de hecho (vorm van geregistreerd partnerschap in Spanje). Vanaf 1 januari 2007 kan een gehuwde partner mits aan de voorwaarden voldaan is, aanspraak maken op een korting (bonificación) van 99% op de te betalen erfbelasting. Om het effect hiervan aan te geven, tref je hieronder een rekenvoorbeeld aan
                                                                                                           
                                                                                                                                                  Een Nederlands gehuwd echtpaar woont ruim 6 jaar in Madrid. In Nederland hebben zij een testament opgesteld met een Nederlandse rechtskeuzeclausule waarin zij elkaar als enig erfgenaam hebben aangewezen. 
De echtgenoot overlijdt en de nalatenschap bedraagt € 300.000. De nalatenschap gaat conform de Nederlandse rechtsregels volledig naar zijn echtgenote. Ondanks de Nederlandse rechtskeuze zal er in Spanje erfbelasting betaald moeten worden over de nalatenschap. Na aftrek van de vrijstelling van € 16.000 bedraagt de belasting €  51.387 (klik hier voor de Spaanse successietabellen).  Doordat de echtgenote woonachtig is in Madrid kan zij aanspraak maken op een korting van 99%. De te betalen belasting bedraagt nu slechts € 513,87. Een verschil van € 50.873,13!

Woon je in Spanje, laat je dan informeren over jouw/jullie situatie in het geval van overlijden. Vision in Finance adviseert en begeleidt je zonodig bij het nemen van belastingbesparende maatregelen. Maak hier een vrijblijvende afspraak.


Volg Vision in Finance ook op LinkedIn en Twitter

Copyright © 2012 Vision in Finance. Geheel of gedeeltelijk kopiëren van de informatie op deze pagina is niet toegestaan zonder duidelijke bronvermelding (M. Vissers, Vision in Finance)

Aan de informatie in dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Alhoewel Vision in Finance haar uiterste best doet om ervoor te zorgen dat de informatie juist is, accepteert zij geen enkele aansprakelijkheid voor enige vorm van schade als gevolg van de informatie in dit artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten