woensdag 10 oktober 2012

Pas op met het aanvaarden van een nalatenschap


Wanneer een familielid of dierbare overlijdt, moet er ondanks alle emoties in kort tijdsbestek veel geregeld worden. De nalatenschap lijkt op dat moment misschien van ondergeschikt belang maar toch is het, ter voorkoming van financiële problemen, belangrijk bedachtzaam te handelen.

Handel niet te snel

Bij een overlijden is veelal niet direct duidelijk wat de overledene aan bezittingen en schulden had. Tot het moment dat hier duidelijkheid over is, is het van belang dat je als erfgenaam geen handelingen verricht waarmee je volgens de Nederlandse en Spaanse wet de nalatenschap aanvaard hebt. Aanvaarden betekent dat je naast de bezittingen ook aansprakelijk bent voor alle schulden van de overledene, met alle gevolgen van dien. Het gaat om handelingen zoals het gebruiken en verkopen van spullen van de overledene en het uitgeven van zijn/haar geld. Je mag wel handelingen verrichten ter voorkoming van schulden zoals het opzeggen van de huur.

Wat doe je als er meer schulden dan bezittingen zijn?

Je kunt als erfgenaam op twee manieren voorkomen dat je met een schuld blijft zitten. Je kunt als erfgenaam de nalatenschap ´beneficiair aanvaarden´ of ´verwerpen´. Beneficiair aanvaarden houdt in dat je aanvaardt onder de voorwaarden dat na verevening van schulden en bezittingen, de restschuld vervalt. Je blijft als erfgenaam dan wel verantwoordelijk voor het afwikkelen van de nalatenschap. Verwerpen houdt in dat je afstand doet van je positie als erfgenaam. Let wel op, heb je kinderen dan is het van belang dat ook zij de nalatenschap, die naar hen wordt doorgeschoven, verwerpen. 

Verwerpen van een nalatenschap kan ook gunstig uitpakken

Ook als de bezittingen hoger zijn dan de schulden kan het volgens de Nederlandse rechtsregels gunstig zijn om de nalatenschap te verwerpen. De nalatenschap gaat na verwerping rechtstreeks over naar de kinderen van de erfgenaam waardoor je niet tweemaal over hetzelfde bedrag erfbelasting betaald. In Spanje zijn de tarieven en vrijstellingen voor kinderen gelijk aan die voor kleinkinderen.  In Nederland ligt het tarief voor kleinkinderen hoger maar ondanks dat, blijft het belastingtechnisch interessant.

Zeker bij een internationale nalatenschap is het van belang dat je als erfgenaam goed geïnformeerd en begeleid wordt, vooral als er een taalbarrière is en je niet op de hoogte bent van de actuele regelgeving. Hoewel Vision in Finance zich met name bezighoudt met de advisering vooruitlopend op een overlijden, werkt zij ook samen met internationaal georiënteerde specialisten op het gebied van de afhandeling van nalatenschappen. Neem hier contact op met Vision in Finance. 


Volg Vision in Finance ook op LinkedIn en Twitter

Copyright © 2012 Vision in Finance. Geheel of gedeeltelijk kopiëren van de informatie op deze pagina is niet toegestaan zonder duidelijke bronvermelding (M. Vissers, Vision in Finance)

Aan de informatie in dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Alhoewel Vision in Finance haar uiterste best doet om ervoor te zorgen dat de informatie juist is, accepteert zij geen enkele aansprakelijkheid voor enige vorm van schade als gevolg van de informatie in dit artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten