woensdag 10 oktober 2012

Een erfenis van steen


Als je een woning erft dan moet je erfbelasting betalen. Als er naast de woning weinig (eigen) financiĆ«le middelen beschikbaar zijn om de belastingclaim te betalen dan zul je de woning moeten verkopen, maar wat als dit niet lukt? 

Het kan aardig in de kosten lopen

Als je een woning erft waarbij de verkoop niet wil vlotten, zit je enerzijds opgescheept met een erfbelastingclaim en anderzijds met de vaste lasten, zoals hypotheeklasten en verzekeringspremies, waarvoor je als erfgenaam verantwoordelijk bent. Daarbij komt dat je als erfgenaam de waarde van de woning op moet geven in de jaarlijkse belastingaangifte. Al met al kun je voor heel wat kosten komen te staan.

Als de termijn voor de betaling van erfbelasting te kort is

In Nederland heb je na de dag van overlijden doorgaans 8 maanden de tijd om de erfbelasting te betalen. In Spanje geldt hiervoor een termijn van 6 maanden. Zowel in Nederland als Spanje is het mogelijk om uitstel aan te vragen voor de betaling van de erfbelasting zodat je meer tijd hebt om het huis te verkopen en/of het benodigde geld bij elkaar te krijgen. In Nederland kun je uitstel aanvragen voor een periode van 1 jaar. Deze periode kan onder bepaalde voorwaarden verlengd worden. In Spanje kun je uitstel aanvragen voor een periode van 6 maanden. Let op: uitstel is niet kosteloos, beiden landen brengen rente in rekening.

Ben je er van bewust dat de erfenis van een woning heel wat lasten en zorgen met zich mee kan brengen. Erf je een woning, laat je dan goed voorlichten. Wil je meer weten, neem hier contact op met Vision in Finance.


Volg Vision in Finance ook op LinkedIn en Twitter

Copyright © 2012 Vision in Finance. Geheel of gedeeltelijk kopiĆ«ren van de informatie op deze pagina is niet toegestaan zonder duidelijke bronvermelding (M. Vissers, Vision in Finance)

Aan de informatie in dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Alhoewel Vision in Finance haar uiterste best doet om ervoor te zorgen dat de informatie juist is, accepteert zij geen enkele aansprakelijkheid voor enige vorm van schade als gevolg van de informatie in dit artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten