woensdag 10 oktober 2012

Niet-residenten worden benadeeld in Spanje


Sinds 2001 hebben alle 17 autonome Spaanse regio´s (Comunidades Autónomas) de mogelijkheid gekregen om voor een groot gedeelte zelf de hoogte van de erfbelasting te bepalen.  Deze decentralisatie heeft ervoor gezorgd dat het voor de erfbelasting in bepaalde regio´s een groot verschil maakt of je wel of niet resident bent in Spanje.

Enorme verschillen residenten en niet-residenten

Erfgenamen die resident zijn in Spanje (oftewel meer dan 183 dagen in Spanje wonen) betalen erfbelasting conform regionale regels,  mits de overledene ook in Spanje woonde op het moment van overlijden. In diverse autonome regio´s hanteert men hoge vrijstellingen en aantrekkelijke kortingsregelingen waardoor je als erfgenaam nauwelijks nog iets aan erfbelasting betaald. Zijn de erfgenaam, de overledene of beide geen resident in Spanje dan worden de Spaanse nationale regels toegepast bij de berekening van de te betalen erfbelasting.  De nationale regelgeving kent summiere vrijstellingen waardoor de te betalen erfbelasting flink kan oplopen.

Een voorbeeld
Een dochter (31 jaar), woonachtig in Nederland, erft een woning van haar overleden moeder die in Logroño (Spanje) woonde. Dochter betaalt in Spanje erfbelasting over haar verkrijging conform de nationale regelgeving, zij heeft hierdoor slechts recht op een vrijstelling van € 16.000. Over het resterende bedrag betaalt zij een tarief wat op kan lopen tot 43,8%. Als de dochter samen met haar ouders in Logroño had gewoond, was zij over haar verkrijging slechts 1% erfbelasting verschuldigd.

Discriminatie

Volgens het Europees verdrag mag de Spaanse fiscus bij de heffing van erfbelasting geen verschil maken tussen residenten en niet-residenten. Spanje is daarom eind 2011 door de Europese Commissie voor het Europees Hof van Justitie gedaagd. Spanje zal zijn wetgeving moeten aanpassen om fikse boetes te voorkomen en het is denkbaar dat benadeelde niet-residenten de teveel betaalde erfbelasting onder bepaalde voorwaarden kunnen terugvorden. Tot op dit moment heeft Spanje haar wetgeving echter nog niet aangepast.  

Wil je meer weten over dit onderwerp? Maak hier een vrijblijvende afspraak


Volg Vision in Finance ook op LinkedIn en Twitter

Copyright © 2012 Vision in Finance. Geheel of gedeeltelijk kopiëren van de informatie op deze pagina is niet toegestaan zonder duidelijke bronvermelding (M. Vissers, Vision in Finance)

Aan de informatie in dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Alhoewel Vision in Finance haar uiterste best doet om ervoor te zorgen dat de informatie juist is, accepteert zij geen enkele aansprakelijkheid voor enige vorm van schade als gevolg van de informatie in dit artikel.

2 opmerkingen:

  1. Is er al enig zicht of Spanje al dan niet zijn wetgeving in deze gaat aanpassen, en zo ja op welke termijn wordt dit verwacht?

    JD

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste JD, voor zover ik kan nagaan, is er nog geen officiële uitspraak gedaan.

      Ik wil aan bovenstaand artikel toevoegen dat ik benadeelden sterk aanraad om zo snel mogelijk een claim tot terugvordering van teveel betaalde successiebelasting in te dienen en dus niet te wachten op de officiële uitspraak. Er geldt namelijk een termijn waarbinnen actie ondernomen moet worden.

      Een terugvordering heeft een hoge kans van slagen. Het Spaanse Hooggerechtshof heeft namelijk in een arrest in 2011 aangegeven dat het non-discriminatiebeginsel van toepassing is op elk type belasting, dus ook de successiebelasting.

      Heb je op grond van bovenstaand verhaal teveel successiebelasting betaald, neem dan contact met me op.

      Verwijderen