dinsdag 12 mei 2015

Een woning erven: als je niet oppast een bron van onheil

Als een woning onderdeel uitmaakt van de nalatenschap dan is het van belang om de woning niet te snel te aanvaarden maar eerst grondig onderzoek te doen. Daarnaast ontstaan vaak familieconflicten wanneer een woning onderdeel uitmaakt van de nalatenschap. Conflicten vormen een smet op het gehele proces.

Voorkom kat in de zak

Het is van groot belang om alvorens de woning te aanvaarden de situatie grondig te analyseren. Zo is het onder andere van belang om na te gaan of er een beslaglegging rust op de woning en of er nog openstaande hypotheek- of belastingschulden zijn die mogelijk de actuele waarde van de woning kunnen overstijgen.

Daarnaast is het raadzaam om alvast een indruk te krijgen van de hoogte van de te betalen erf- en gemeentebelasting. De belastingdruk kan zo hoog zijn dat hiervoor een financiering afgesloten moet worden als het niet lukt om de woning tijdig te verkopen.

Pas als er een volledig beeld is van de status van de woning, de lasten en eventueel de verkoopbaarheid, kun je een weloverwogen keuze maken: aanvaarden of verwerpen.

Uiteraard is het verstandig om tijdens leven een analyse te maken van de situatie na overlijden zodat je de mogelijkheid hebt om op deze situatie in te kunnen spelen.

Familieconflicten

Wanneer een woning onderdeel uitmaakt van een nalatenschap en er meerdere erfgenamen zijn, blijkt uit de praktijk dat dit vaak leidt tot conflicten ten aanzien van de verdeling en/of het wel of niet verkopen van de woning. Veel van deze conflicten eindigen bij de rechter en dan wordt het een langdurig en kostbaar proces.

Een gerenommeerd advocatenkantoor in Spanje heeft recent een artikel gepubliceerd waarin zij erfgenamen waarschuwen voor externe partijen die profiteren van dergelijke conflictsituaties. In de praktijk zijn het deze woningen die veelal beneden de marktprijs verkocht worden.

Alleen als alle erfgenamen in dezelfde richting roeien dan gaat de boot vooruit en wordt het voor iedereen een aangename tocht. Om dit te bewerkstelligen is het van belang dat bij leven goede afspraken gemaakt worden over de door de erflater gewenste situatie na overlijden.

Wil je meer weten, neem contact op met Vision in Finance.

Volg Vision in Finance ook op LinkedIn en Twitter

Copyright © 2015 Vision in Finance. Geheel of gedeeltelijk kopiĆ«ren van de informatie op deze pagina is niet toegestaan zonder duidelijke bronvermelding (M. Vissers, Vision in Finance)

Aan de informatie in dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Alhoewel Vision in Finance haar uiterste best doet om ervoor te zorgen dat de informatie juist is, accepteert zij geen enkele aansprakelijkheid voor enige vorm van schade als gevolg van de informatie in dit artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten