vrijdag 24 juli 2015

Nederland | Verjaringstermijn aangifteverplichting erf- en schenkbelasting


Wanneer een inwoner van Nederland een bezitting in het buitenland schenkt of nalaat dan is de ontvanger, waar ook ter wereld woonachtig, verplicht om hiervan aangifte te doen bij de Nederlandse belastingdienst. De Nederlandse belastingdienst heeft haar wetgeving er op ingesteld dat ze in feite altijd kunnen navorderen.

Verjaringstermijn voor erfenissen

In Nederland geldt een reguliere verjaringstermijn van vijf jaar voor de aangifte van erfbelasting.  De verjaringstermijn voor erfbelasting begint te lopen na de dag van inschrijving van de akte van overlijden in de registers van de burgerlijke stand. Indien voor het doen van de aangifte uitstel is verleend, wordt de verjaringstermijn met de duur van dit uitstel verlengd.

Geen verjaring erfbelasting buitenlands vermogen

Vóór 1 januari 2012 gold een verjaringstermijn van 12 jaar voor de aangifte van erf- en schenkbelasting met betrekking tot de aangifte van bezittingen in het buitenland. Met ingang van 2012 geldt dat als in de aangifte erfbelasting een buitenlands vermogensbestanddeel niet of onjuist is opgenomen, de bevoegdheid tot het opleggen van een navorderingsaanslag na twaalf jaren niet vervalt. Er geldt dus een onbeperkte navorderingstermijn. Voor erfenissen van vóór 2012 gelden nog de oude regels, oftewel een verjaringstermijn van twaalf jaar

Voorbeeld
Sjaak en Mariëlla zijn gehuwd en wonen in Nederland en hebben een vakantiewoning in Spanje. Sjaak overlijdt in september 2003. Mariëlla dient de aangifte erfbelasting in maar maakt geen melding van de vakantiewoning. Pas in 2015 wordt de belastingdienst ingelicht over de vakantiewoning.  De belastinginspecteur legt Mariëlla een navorderingsaanslag op. 

Voor de volledigheid merken we op dat Mariëlla in dit voorbeeld ook aangifte erfbelasting moet doen in Spanje, lees hier meer.

Verjaringstermijn voor schenkingen

Indien schenkingen worden gedaan die hoger zijn dan de reguliere jaarlijkse vrijstellingen dient aangifte schenkbelasting gedaan te worden in Nederland. Wordt er geen aangifte schenkbelasting gedaan, moedwillig of door onwetendheid, dan geldt er een verjaringstermijn van vijf jaar. Is er sprake van een schenking van bezit in het buitenland dan geldt er een verjaringstermijn van twaalf jaar. De verjaringstermijn begint echter pas te lopen na overlijden van ofwel schenker ofwel de begiftigde, om precies te zijn, na de dag van inschrijving van de akte van overlijden in de registers van de burgerlijke stand.

Kortom, bij het erven of schenken van bezittingen in het buitenland heb je als Nederlandse belastingplichtige weinig kans dat je een beroep kunt doen op de verjaringstermijn. De Nederlandse fiscus zal vroeg of laat een navorderingsaanslag (en boete) opleggen. 


Volg Vision in Finance ook op LinkedIn en Twitter

Copyright © 2015 Vision in Finance. Geheel of gedeeltelijk kopiëren van de informatie op deze pagina is niet toegestaan zonder duidelijke bronvermelding (M. Vissers, Vision in Finance)

Aan de informatie in dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Alhoewel Vision in Finance haar uiterste best doet om ervoor te zorgen dat de informatie juist is, accepteert zij geen enkele aansprakelijkheid voor enige vorm van schade als gevolg van de informatie in dit artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten