zondag 19 oktober 2014

Fiscale hervormingen in zicht

Nu Spanje door het Europese Hof van Justitie is veroordeeld voor het discrimineren van niet-residenten, lijkt een hervorming van het fiscale stelsel ten aanzien van de heffing van erf- en schenkbelasting de volgende logische stap.

Een veelheid aan regelingen

In 2001 heeft er een decentralisatie plaatsgevonden in Spanje waarbij de Spaanse autonome regio´s  de mogelijkheid hebben gekregen om ten aanzien van de heffing van erf- en schenkbelasting af te wijken van de nationale regelgeving.  Dit heeft in de loop der tijd tot enorme verschillen geleid. Op dit moment bestaan er in Spanje 20 verschillende wettelijke regelingen op basis waarvan de hoogte van de te betalen erf- en schenkbelasting bepaald wordt.

Ook discriminatie van residenten

Waar niet-residenten ´gediscrimineerd´ werden door het hanteren van de (ongunstige) nationale regelgeving, geldt dat in feite ook voor residenten in Spanje. Het maakt namelijk uit in welke autonome Spaanse regio de overledene woonde op het moment van zijn overlijden of waar het geërfde onroerend goed gelegen is.  Hieronder een voorbeeld dat aangeeft dat een erfgenaam in Extremadura in principe ook gediscrimineerd wordt ten opziche van een erfgenaam in bijvoorbeeld Madrid.

Voorbeeld

Een ongehuwde jongen van 30 jaar, woonachtig in de regio Extremadura erft van zijn ouders € 800.000.  Hij is verplicht om zo´n 20% van het vermogen van zijn ouders aan de regionale overheid van Extremadura af te staan, terwijl hij in Madrid minder dan 0,2% aan erfbelasting zou betalen. In onderstaande tabel zie je eveneens wat het effect is van dit voorbeeld voor de overige autonome regio´s in Spanje.













Bron: REAF REGAF

Wat is de oplossing?

De Spaanse staat heeft al aangegeven over te willen gaan tot een fiscale hervorming. Met een harmonisering van de fiscale wetgeving ten aanzien van de heffing van erf- en schenkbelasting zou veel opgelost zijn. Het doorvoeren van deze wijziging zal echter geen gemakkelijke opgave zijn gezien het politieke stelsel.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Laat hieronder een reactie achter of neem contact op met Vision in Finance.

Volg Vision in Finance ook op LinkedIn en Twitter

Copyright © 2014 Vision in Finance. Geheel of gedeeltelijk kopiëren van de informatie op deze pagina is niet toegestaan zonder duidelijke bronvermelding (M. Vissers, Vision in Finance)

Aan de informatie in dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Alhoewel Vision in Finance haar uiterste best doet om ervoor te zorgen dat de informatie juist is, accepteert zij geen enkele aansprakelijkheid voor enige vorm van schade als gevolg van de informatie in dit artikel. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten