woensdag 11 januari 2012

Wat Nederlanders in Spanje moeten weten over het erfrecht...

Als Nederlander in Spanje kun je bij een overlijden te maken krijgen met de verdeling van de erfenis naar Spaans erfrecht. Wanneer je geen testament hebt opgesteld, kan dit verregaande financiële consequenties hebben voor je langstlevende partner.

Wanneer krijg je te maken met de Spaanse rechtsregels? (tot 17 augustus 2015))

Woon je als Nederlander minder dan 5 jaar in Spanje op het moment van je overlijden dan zijn de Nederlandse rechtsregels van toepassing op de verdeling van het vermogen. Woon je echter langer dan 5 jaar in Spanje dan gelden de Spaanse rechtsregels.

Let op! Nederlanders die korter dan 5 jaar in Spanje wonen, krijgen wel te maken met Spaanse successiebelasting bij de ontvangst van een erfenis (of schenking). Meer hierover in een volgende update. 

Wat houden de Spaanse rechtsregels in?

Volgens de regels in Spanje gaat de gehele erfenis naar de kinderen. Zijn er geen kinderen dan gaat de erfenis naar de ouders of grootouders van de overledene. De langstlevende erkende partner wordt niet beschouwd als wettelijk erfgenaam, hij/zij heeft slechts recht op het vruchtgebruik over een deel van de erfenis, te weten: één derde als er kinderen zijn, de helft als er alleen ouders zijn of twee derde als er noch kinderen noch ouders zijn. Deze vruchtgebruikregel geldt overigens in veel Comunidades Autónomas (autonome regio´s) alleen voor gehuwde partners.

Het contrast met de Nederlandse rechtsregels

In Nederland steekt het erfrecht anders in elkaar. Het Nederlandse recht biedt een optimale financiële bescherming voor je gehuwde of geregistreerde partner. In de situatie dat er geen testament opgesteld is, dan gaat de gehele erfenis naar hem/haar. Als de overledene kinderen had, dan krijgen de kinderen hun erfdeel niet direct in handen. Ze krijgen slechts een vordering in geld, ter grootte van hun erfdeel, wat pas opeisbaar is bij het overlijden van de langstlevende partner of bij zijn/haar faillissement. De partner kan dus in alle vrijheid over het vermogen beschikken en hij/zij kan het zelfs volledig uitgeven.

Door tijdens je leven een testament op te stellen, kun je invloed uitoefenen op de verdeling van je vermogen na je overlijden. Daarnaast biedt een testament tal van belastingbesparende mogelijkheden. Wil je meer weten? Maak hier een afspraak.


Copyright © 2012 Vision in Finance
Volg Vision in Finance ook op LinkedIn en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten